Boekenoverzicht

Van Boezem tot BoezemLiefde onder druk

(Els Put)

'Je hebt kanker' is een diagnose die de grond onder je voeten doet beven. En niet alleen onder de jouwe, ook onder die van je levenspartner. Wat gaat er op dat moment door jullie heen? Verschuiven zorgtaken? Blijven jullie praten? Welke impact heeft de behandeling op een lichaam? Krijgt intimiteit nog een plaats? De ervaring leert dat een relatie inniger wordt of breekt. In zestien verhalen laat Els Put zowel kankerpatiënten als hun partners vertellen hoe ze het moment van de diagnose en de behandeling beleven of beleefd hebben. Hoe ze reageerden en inspeelden op elkaar. Of net niet. Ze vult deze verhalen aan met praktische tips en informatie uit professionele hoek.


Slaapwel, lieve vriendin

(Suzanne Leisegang)

"Zullen we elkaars voorbeeld zijn in overleven? Zullen we elkaar steunen op het moment dat de andere het even niet meer weet? Zullen we elkaar troosten? Samen wenen mag ook. Maar lachen - zullen we vooral blijven lachen? Om de absurditeit van een 'fucking' ziekte die ons kaal zal plukken? Lachen om alles wat belachelijk onbelangrijk is?" Susanne en Carine zijn twee vriendinnen die beiden, ongeveer tegelijkertijd, te horen krijgen dat voor de derde keer kanker hun lijf teistert. Een verpletterend verdict. Susanne schrijft elke avond naar Carine. Een fijn gedicht, een aantal woorden troost, zinnen die zinderen van vriendschap... Susanne en Carine kunnen niet gaan slapen zonder dit avondritueel... Van oktober tot juni, van herfst tot zomer. Susanne stopt met schrijven op de dag dat Carine overlijdt. Slaapwel, lieve vriendin, bundelt deze teksten. Carine en Susanne besloten om hun avondlijke briefconversatie te delen met al hun lotgenoten. Ze wilde zo graag dat ook anderen zich zouden kunnen onderdompelen in het warme bad van troost en vriendschap.


Kanker in een gezin

( Stephanie Simonton Matthews)


De diagnose kanker is een schok, voor de persoon zelf maar zeker ook voor de levenspartner, voor de kinderen, familieleden en vrienden.

Vaak wordt gedacht : ‘Hoe minder we erover praten, des te beter’ en ‘Als we erover praten, dan alleen positief’. Toch is er bij de betrokkenen vaak de wil om over de ervaringen, gevoelens en gedachten te spreken. Velen zouden willen helpen, verdriet delen. Dat betekent vaak een hele opluchting. Dit boek gaat in op ‘gewone ‘vragen, problemen en gevoelens rond kanker in een gezin. Veel voorbeelden laten zien wat de resultaten zijn van een positieve houding tegenover elkaar.

Geschreven in een nuchter warme menselijke stijl vanuit vijftien jaar ervaring van de schrijfster.


Liefde na verschil

(Alfons Steenwegen)

Wie verliefd is, gaat volledig op in zijn of haar prille relatie. Maar als mensen al wat langer samen zijn, worden de verschillen tussen hen duidelijker merkbaar. In dit boek geeft de bekende relatietherapeut Alfons Vansteenwegen realistische adviezen om tot écht samenzijn en harmonieus samenleven te komen. Goed overleg en met elkaar leren praten vormen immers de ruggengraat van elke goede, realistische en blijvende relatie. Dit is een zelfhulpboek op het gebied van relatietherapie, geschreven door een Belgische expert op het gebied van partnerrelatietherapie. De auteur wijst erop dat paren geneigd zijn om de onderlinge verschillen te verdoezelen en daardoor elkaar frustreren. Een werkelijke relatie is pas mogelijk als men communiceert over de verschillen en deze onderkent en respecteert.


101 ideeën om te steunen

(Kathleen Jooris)

En dan valt dat woord plots binnen in je leven en weet je dat niets nog wordt als voorheen: borstkanker. Erover praten is niet altijd gemakkelijk. Coaching professional

Kathleen Jooris gaat op zoek naar 101 ideeën die het moeilijke toch bespreekbaar maken.


Turbulentie

(Mariette Middelbeek)

Sara Doesburg leidt een behoorlijk glamour leven. Als stewardess vliegt ze de hele wereld over, waakt ze met harde hand over haar maat 36 en heeft ze de mannen voor het uitzoeken. Ze heeft geen enkele behoefte om ook maar iets aan haar leven te veranderen.Totaal onverwacht hoort ze dat bij haar twee jaar oudere zus borstkanker in een vergevorderd stadium is geconstateerd. Sara is de enige in de familie die haar vierjarige neefje Max onder haar hoede kan nemen. Weg vrijheid, weg luxe leventje! De overgang is voor Sara enorm groot, ze zit totaal niet op een kind te wachten en heeft dan ook grote moeite zich aan te passen.

Ze probeert er het beste van te maken, want je doodzieke zus laat je niet in de steek... Maar kan Sara ook deze turbulentie aan?Bloemen, bijen en borstbollen

(Wouter Deprez)

"Bloemen, bijen & borstbollen" gaat over de liefde van Deprez voor zijn tuin, zijn bijen (hij is imker) en zijn gezin. Het is zowel een boek (met luister-cd) als een muzikale voorleesvoorstelling. Het is ook zijn meest persoonlijke werk tot nog toe. Deprez vertelt heel open over de ziekte van zijn vrouw en de impact op hun gezin.


Menopower

(Martine Prenen)

De menopauze: is dat niet iets voor hysterische vrouwen met rode hoofden, appelflauwtes en mood swings? Nee! Maar wat doet de menopauze nu écht met je lichaam? En wat kun je eraan doen? Hoe kun je van iets wat vaak aversie oproept, net een super positieve periode of zelfs nieuwe start maken? Hoe kun je opvliegers voorkomen of beperken? Hoe zit het met seks tijdens de menopauze? Wat kun je doen tegen een vertraagde stofwisseling of slecht slapen? Martine neemt je mee op haar zoektocht naar antwoorden en toont je dat je niet bang hoeft te zijn voor die hormonen-rollercoaster. Tover die menopauze om in een menopower! - Alle informatie over de menopauze, gebundeld in één boek. - Met praktische tips en oefeningen. - Aangevuld met adviezen van experts en artsen.


Mijn borsten, mijn boek

(Pink Ribbon)

Een handig boek dat alle basisinformatie over borstkanker bundelt. ‘Mijn Borsten. Mijn Boek’ is een persoonlijke gids die vrouwen bijstaat langs het parcours van de ziekte en bevat ook nuttige inlichtingen voor de mensen die hen omringen.


You are the queen

(vechten tegen borstkanker)

(Sofie Hauman en Cyve (Think-Pink)

Sophie kreeg in maart 2013 het keiharde verdict: borstkanker. "Een klap in mijn gezicht", zegt ze. "Ik voelde mij niet ziek, ik had nergens pijn, maar dan bleek ik toch doodziek te zijn. Ik panikeerde eerst. Ik was een alleenstaande mama met twee kindjes. Wat als ik zou doodgaan? Wat zou er met mijn kindjes gebeuren? Dan nam een soort van overlevingsinstinct het plots over van de paniek." Tijdens een wandeling in het park, kort nadat Sophie het slechte nieuws had gehoord, had Claire haar fototoestel bij. Ze nam enkele foto's van Sophie. "En heel toevallig viel er op één foto net een grote schaduwvlek over mijn rechterborst. De 'slechte' kant dus. Mijn psycholoog in de borstkliniek had me aangeraden een dagboek bij te houden over het verloop van mijn ziekte, maar ik ben niet zo goed met de pen. Op dat moment kregen we het idee foto's te gebruiken om mijn gevecht bij te houden."


Borstkanker

(Sofie De Vuysere)

Sofie De Vuysere, een jonge arts van 33, stelt bij zichzelf borstkanker vast. Vanaf dat moment komt ze met al haar vragen, onzekerheden, angsten en verdriet aan de andere kant van de lijn terecht. Een uniek verhaal, dat de lezer herkenning biedt, veel informatie en een gepast antwoord op de meest gestelde vragen.


Passie voor de patiënt

(Manon Huizing)

Vandaag wordt een op de drie mensen in zijn onmiddellijke omgeving met kanker geconfronteerd. Niemand kan om deze harde feiten heen. Manon Huizing (Baarn, 1964) beschouwt kanker als haar tegenstander. De Nederlandse dokter en professor Oncologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen bestrijdt sinds 2002 op haar persoonlijke wijze de levensbedreigende ziekte. Haar motto: Passie voor de patiënt. Werken met kanker. Ze tracht mensen te behandelen op invoelende en confronterende wijze. Ze laat niemand achter, maar ook niemand in de waan. Ze staat erop de waarheid te vertellen, maar ze zal tevens met al haar kracht de patint helpen. Ze toetst de kennis van het fenomeen kanker aan de nieuwste internationale evoluties. In haar boek vertelt ze over haar achtergronden en werkmethode en geeft ze zowel een stand van zaken van de ziekte als een aantal tips om ermee om te gaan. Een aantal van haar medewerkers krijgt het woord. Daarnaast worden vijftien van haar patiënten uitvoerig geportretteerd. Ze geven een beeld van het dagelijks leven met kanker.


Het boek van leven en dood

(Hendrik Cammu)

Soms komt de dood onverwacht om het hoekje loeren, maar veel vaker is ons dodelijke lot voorspelbaar. Dokter Hendrik Cammu beschrijft aan de hand van cijfers en statistieken, maar ook gevat en boeiend wat de meest voorkomende doodsoorzaken zijn van de mens tijdens de verschillende stadia in zijn leven, van baby tot ouderling.

Waaraan gaan mensen dood op welke leeftijd? Maar ook: hoe kunnen we de dood het best voorkomen, hoe kunnen we ontsnappen aan het noodlot, hoe kunnen we het leven koesteren?Het leven is mooi (groot citatenboek voor elke dag)

(verzameld door Roger Dufour)

Een geboorte in de familie? Vader jarig? Moeder verdient een bijzonder woordje voor moederdag? Een bloemetje met bijhorend kaartje voor je allerliefste? Iemand die een troostend woord nodig heeft? Het overkomt je ongetwijfeld ook zo vaak dat je iemand een briefje of een kaartje moet schrijven en er niet de goede woorden voor vindt. Dit boek wil je voor elk van die gelegenheden passende woorden aanreiken. In deze uitgebreide bloemlezing zijn vele duizenden citaten en wijsheden van beroemde auteurs bijeengebracht rond de volgende thema's: liefde, geluk, tederheid, dankbaarheid, kind en geboorte, hartelijkheid, moeder en moederschap, enthousiasme, vader en vaderschap, wijsheid, huis en thuis, stilte, bloemen, herinnering. Met dit boek wordt het niet alleen gemakkelijker om anderen gelukkiger te maken, maar ook om zelf te grasduinen in wijsheden die ongetwijfeld voor elk van ons inspiratie en levensmoed zullen bieden.


Complete gezondheidsgids voor

50-plussers

(F. Piette en S. Weill Engerer)

Deze gezondheidsgids geeft vijftigplussers overzichtelijke, uitgebreide en actuele informatie over gezond blijven en ziek zijn. In veertien delen omschrijft het boek een hele reeks van fysische, psychische en emotionele aspecten die een impact hebben op het leven van een vijftigplusser. In de eerste drie delen verwerf je kennis over de hersenen en het geheugen, de ziekte van Alzheimer en depressies. De volgende delen geven je informatie over het hart en de bloedvaten, de longen en de ogen. Verder wordt verteld hoe je optimaal fit kan blijven door veel beweging en de juiste voeding, wordt het evenwicht en ouder worden onder de loep genomen, en wordt ingegaan op de pijnervaring, het spijsverteringsstelsel en prostaatproblemen. De laatste drie delen leren je de geheimen van een lang en een kwaliteitsvol fysisch en psychisch leven. De grondige wetenschappelijke uitleg wordt steeds aangevuld met adviezen. Met register. Het boek vraagt dan wel de nodige concentratie, maar biedt alleszins betrouwbare informatie.


Naar een wereld zonder kanker

(Filip Lardon)

Een fascinerend boek vol hoop. Het biedt een helder overzicht van wat we vandaag weten over kanker. Tegelijk belicht het de intrigerende wereld van het hedendaagse kankeronderzoek. Kankerspecialist prof. dr. Filip Lardon voorspelt dat tussen dit en tien jaar 80 procent van de mensen met kanker genezen zal kunnen worden. Hij beschrijft op een bevattelijke manier hoe de wetenschap zeer snel terrein wint en stilaan de ziekte inhaalt.


Plan B

(Evi Renaux)

Wat als je morgen opstaat en je niet meer kunt doen wat je altijd al deed? Of je het gevoel hebt een beetje vast te zitten? Of je gewoon je leven over een andere boeg wilt gooien? In dit boek gaat Evi Renaux samen met jou op zoek naarjouw eigen plan B. Ze laat je zien waar zij haar inspiratie haalt, met anekdotes, quotes en songteksten, maar ook doe-opdrachten. Zo neemt ze je bij de hand om je eigen verhaal te herschrijven. Omdat plan B meestal zoveel verrijkender is dan plan A! Omdat plan B misschien is wat je echt wilt, maar nooit hebt durven doen? 'Kiezen voor jezelf en voor je eigen geluk doe je blijkbaar nog altijd niet zo gemakkelijk. Waarom zou je alleen nadenken over een plan B als een tegenslag je ertoe dwingt? Ook jij hebt het recht om je droom te leven. Laat mij je daarbij helpen!' 'Elk einde is het begin van iets nieuws', zo luidt het motto van journaliste Evi Renaux. Life on sneakers, haar eerlijke getuigenis over hoe ze na ernstige gezondheidsproblemen met vallen en opstaan haar plan B vond, ontroerde vele duizenden lezers.


Samen met ‘haar’

(Mieke Coeckelbergh)

Mieke Coeckelbergh (60) uit Werchter schreef het boek 'Samen met Haar'. In het dagboek vertelt ze hoe zij plots met borstkanker te maken kreeg, en hoe ze de moeilijke periode van de diagnose en de behandeling doorkwam. "Ik heb dit boek geschreven voor vrouwen met kanker, hun geliefden én familie. Als sterkte en steun, maar ook om mekaar beter te begrijpen en er voor elkaar te zijn", vertelt de vormingswerkster bij Zorg-Saam, dat het boek ook uitbrengt.


"In 2015 kreeg ik de diagnose borstkanker. Op dag 1 van de chemo begon ik aan mijn dagboek", vertelt de auteur. "Vanaf dan bleven de 'verhalen' stromen. Het laatste van de 42 verhalen zette ik anderhalf jaar later, toen ik precies een half jaar opnieuw aan het werk was, op papier. Samen vormen ze 'mijn verhaal'."Zolang ik nog leef

(Goedele Van Edom)

Het zal je maar overkomen. Een arts vertelt je dat je nooit meer beter wordt. Hoe blijf je te midden van de wirwar aan emoties overeind? Hoe kun je leven met de voortdurende dreiging van de dood? En hoe kun je jezelf en je naasten op het afscheid voorbereiden? Goedele Van Edom begeleidt al meer dan vijftien jaar mensen tijdens de laatste maanden van hun leven. In dit boek toont ze wat er gebeurt als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk en levensbedreigend ziek bent, hoe je in die tijd samen met je naasten kostbare herinneringen kunt verzamelen, en waarom dit zo belangrijk is in het rouwproces. Want niemand wil vergeten worden. Niemand wil voor niets geleefd hebben. Niemand wil zijn geliefden in leegte achterlaten. Het helpt om herinneringen na te laten. Dat kan op verschillende manieren. Nog uitspreken wat voor jou belangrijk is, een doos met tastbare herinneringen maken, briefjes met leuke boodschappen in huis verstoppen, samen lievelingsplekken bezoeken of praktische maatregelen treffen. Bewust bezig zijn met je afscheid kan helpen in je eigen rouwproces, en zal ook voor je nabestaanden van onschatbare waarde zijn.

Van Boezem tot Boezem
Contact

 

E-mail:

info@boezemtotboezem.be

 

Gsm: 0468/058627

 

Met dank aan onze sponsors:

Met de steun van: